OM KALIX

HISTORIA

Historien om Kalix sträcker sig mer än 7 000 år tillbaka i tiden.
Älven har alltid haft stor betydelse för samhället. Under 1900-talet tjänade älven som transportsträcka för flottning av timmer till skogsindustrin som sedan slutet av 1800-talet varit en viktig näring för Kalix.

KALIX IDAG

Kalix är en förhållandevis liten, blomstrande och mycket trevlig kommun vid den nordliga spetsen på Bottenviken. Kalix, med ca 18 000 invånare, har på senare år utvecklats väldigt mycket och har bland annat blivit internationellt känt på grund av E-demokratin vilket gjorde att Kalix kommun blev Sveriges IT-kommun 2001. Elektronikindustrin är vida känd liksom den ädla löjrommen som anses vara världens bästa rom.

Kalix har dessutom världens nordligaste skärgård med många, många öar. Är man intresserad av fiske är Kalix älv en av landets tre outbyggda älvar. I älven kan man fiska allt från harr till lax. Laxen som på sin resa upp mot fjällvattnen passar på att leka i älven. Det är en riktig upplevelse att vara ute i midnattsolen vare sig man fiskar eller inte.

Under sommaren erbjuds båtturer med båten Filippa på den vackra älven och i skärgården runt Kalix. Varje sommar ordnar en av de lokala teatergrupperna, Bröt, en årlig teater på den lilla holmen, Vassholmen, mitt i Kalix älv. Deras repertoar är bred och de har spelat allt från 'Flottarspelet Bröt', en historia om hur det kunde vara att jobba med flottningen till en modifierad version av Shakespears 'En midsommarnattsdröm'.

Under sommaren kan man göra en utflykt till någon av de fina sandstränder i kommunen och där passa på att ta ett svalkande dopp. De två största stränderna är Storöns havsbad och Frevisörens Camping.

I Storön är stranden i bra skick och det är långgrunt så även de minsta barnen kan bada. Där finns tillgång till planer för beachvolleyboll, WC, dusch och möjlighet att köpa glass, godis och andra förfriskningar i strandstugan.

Frevisörens Camping erbjuder även de en stor härlig strand. Utöver stranden finns här även en mindre vattenrutshbana, en restaurang/kiosk och andra aktiviteter.

FAKTA OM KALIX

Invånarantal: ca 18.000
Restauranger/Gatukök: 7/4
Caféer: 2 st
Varuhus/större matvarubutiker: 1/3
Pub/Diskotek: 2/2
Sjukhus: ja
Vårdcentaler: 2 st

(tidsavstånd vid normal promenadtakt)

Centrum: ca 5 minuter
Restaurang: ca 3 minuter
Butik: <1 minut
Varuhus: ca 7 minuter
Simhall/gym: ca 30 minuter
Bensinstation (mini-pris): ca 5 minuter
Bensinstation (bemannad): ca 10 minuter

Vårdcentral: ca 25 minuter
Sjukhus: ca 25 minuter
Polisstation: ca 2 minuter
Kyrka: ca 5 minuter

Stränder/Pooler.
Storöns havsbad: ca 20 minuter med bil
Frevisörens camping: ca 25 minuter med bil
Kalix SportCity(inomhusbad, gym, bowling, relax, sporthall): ca 5 minuter med bil

Vinteraktiviteter.
Kalix skidstadio: ca 10 minuter med bil
Rudträskbacken (mindre slalombacke): ca 10 minuter med bil

Ett urval av sevärdheterna i Kalix Kommun

Björkfors Herrgård 
Björkfors kyrka 
Björknäs Gravröse 
Båtskärsnäs kyrka
Espinärahögen, Hällfors
Fattenborg
Filipsborgs Herrgård 
Granåboplatsen
Kalix Kopparbruk 
Kalix kyrka 
Kamlungeforsen 
Ryssgraven
Sangishögen
Siknäsfortet 
Töre kyrka
Törefors
Vassholmen

Läs mer på Kalix kommuns webbplats